Met een onderwaterscherm zie je net iets meer!

Een ondernemer had echt een heel leuk stukje gemaakt voor zijn webshop, maar hij werd gek van de opmaak. Alles bleef maar verspringen. Hij had geen idee wat er aan de hand was, maar tijdrovend en frustrerend was het wel. Of ik er even naar wilde kijken? Natuurlijk!

Dankzij het onderwaterscherm in Word had ik het probleem snel boven water en kon hij opgelucht verder. Ik deel deze mogelijkheid graag met jou.

De meeste tekstverwerkers zijn heel gebruiksvriendelijk en doen wat je verwacht. Maar sommige dingen blijven lastig, zoals teksten die verspringen of (g)een ander lettertype aannemen zodra je een return toevoegt of verwijdert. Soms zijn de witruimten tussen woorden of alinea’s niet allemaal even groot. Meestal heeft dit te maken met spaties en returns.

Je merkt dit vooral wanneer je flink hebt zitten knippen en plakken in je eigen tekst of wanneer je een tekst van het internet hebt gekopieerd. Want zelfs als je dit met ‘Aanpassen aan doelopmaak’ of ‘Alleen tekst behouden’ plakt, komen er ongezien toch allemaal opmaakcodes en vreemde spaties mee.

Nu niet afhaken, moeilijker wordt het niet!

Want wist je dat Word een onderwaterscherm heeft? De blauwe opmaaktekens die daarmee in je tekst verschijnen laten precies zien waar alle returns en spaties staan. Als vuistregel kan je aanhouden: zo weinig mogelijk blauw! Verwijder overbodige spaties en returns.

Ik heb het onderwaterscherm áltijd aan staan, zodat ik al schrijvend de opmaak in de gaten kan houden. Werk jij ook in Word en wil jij dat ook eens proberen?

Ga dan in Word naar het tabblad Start. Bovenaan, in de functiebalk, staat een blokje met het ¶-teken. Dit kan je zonder risico aan- en uitklikken.

Staat de ¶-functie aan, dan zie je allemaal tekentjes in je tekst verschijnen. Bij mij zijn ze dus blauw, dat hou ik voor het gemak nu even aan. De belangrijkste tekentjes zijn:

🌊  blauwe puntjes en rondjes. 
Dit zijn de spaties.

🌊  blauwe ¶-tekens. 
Deze ‘omgekeerde P’ geeft een harde return aan en opent een nieuwe alinea. Alinea’s worden gescheiden door extra witruimte. (Hoe groot de witruimte tussen twee alinea’s precies is en welke opmaak de volgende alinea heeft kan je definiëren in ‘Alinea’.)

🌊  blauwe pijltjes naar links.
Dit teken doet me altijd denken aan de zwieper die je aan de ouderwetse typemachine kon geven. Hierdoor ga naar een nieuwe regel maar blijf je binnen de alinea. Er verschijnt dus geen extra witregel of andere opmaak. Deze zachte return maak je met een shift-enter.

Dankzij deze blauwe codes zie je moeiteloos welke overtollige spaties en returns je kunt verwijderen of waar je ze juist nog toe wilt voegen. Speel er eens mee. Waarschijnlijk geeft het jou ook meer grip op je tekst!

Met een onderwaterscherm zie je net iets meer!
Schuiven naar boven