Meertekst

vertaalt, redigeert, ordent en schrijft technische teksten

Over spaties en kronkelllijntjes

Stel – gewoon stel hè – dat je na lang zwoegen eindelijk een tekst hebt geschreven waar jij zelf helemaal enthousiast over bent. Je weet het zeker: met jouw tekst word je vast aangenomen, gaan je verkopen door het dak of krijg je veel meer volgers. Je ziet de likes bij wijze van spreken al binnenstromen. 

Dan wil je toch niet dat je lezer al bij voorbaat met gekromde tenen afhaakt?

Uit ervaring kan ik je verklappen: het gebeurt helaas. 
Want nog voordat iemand besluit te gaan lezen, heeft hij al een mening over je tekst gevormd, puur en alleen gebaseerd op de eerste indruk. Als de tekst er slordig opgebouwd uitziet en de taalfouten springen je tegemoet, dan sta je al 2-0 achter. Zie het als een soort kwaliteits-indicatie: als jij je eigen werk blijkbaar niet echt serieus neemt, dan kan je toch ook niet verwachten dat je beoogde klant dat wel doet? 

Ik kan je helpen met de volgende basic tips:

❌ Verwijder overbodige spaties
Overbodige spaties zorgen voor een onrustig tekstbeeld. Ze ontstaan vaak na ‘knip-en-plakwerk’. Overbodige spaties laten woorden ‘drijven’ en zorgen altijd voor een verkeerde uitlijning (nooit, maar dan ook nooit uitlijnen met spaties en/of tabs alsjeblieft!) 
💡 – Zet in je tekstverwerker ‘het onderwaterscherm’ aan. In Word gaat dit met het ¶-teken in de functiebalk. Nu zie je alle spaties als een blauw puntje en valt een dubbele spatie meteen op.
💡 – Gebruik als eindcontrole de zoek/vervang-functie van je tekstverwerker om alle dubbele spaties te vervangen door enkele.

✅ Profiteer van de kronkellijntjes
Als je dan toch in een tekstverwerker zit: loop alle kronkellijntjes serieus na. Ze zijn je eigen redacteur! 
💡 – De rode kronkellijntjes in Word wijzen je op een schrijffout, de blauwe op een mogelijke inconsistentie (hoofdletter vergeten, inconsequente opsomming etc.). 
💡 – Met een rechtermuisklik zijn deze fouten in een oogwenk te verhelpen. Of leer je het programma om deze veronderstelde fout in het vervolg te negeren of juist goed te keuren. 

Met deze tips poets je heel snel je verhaal op. Opgeruimd staat netjes, toch? 

Over spaties en kronkelllijntjes
Schuiven naar boven