Sociale onthouding

💙 weekbreak 💙

Wie had vorige week gedacht dat de wereld nu op haar kop in brand zou staan? Dat ik om 20:00 uur applaudisserend uit een dakraam zou hangen? Dat ‘hamstereeeeeeen’ ineens een heel andere lading heeft gekregen? En dat ‘groepsimmuniteit’ nu al genomineerd is als woord van het jaar?

Een absurde tijd is aangebroken waarin we hier, ondanks alle opgelegde maatregelen, zo normaal mogelijk proberen door te werken. Voor mij verandert er niet zo heel veel, zou je denken. Ik werk nog steeds vanuit huis. Maar daar zijn nu drie thuiswerkers bij gekomen. Manlief werkt nu ook in ‘mijn’ kantoor en uit de kamer hiernaast komen enthousiaste game-kreten. Nóg wel, want vanaf morgen gaat het digitale lesrooster in en krijgt hij online les. Ik vind het bijzonder knap hoe het onderwijs zo snel zo’n slag kan maken. Beneden aan de eettafel zit dochter (gerepatrieerd uit Maastricht) al dagenlang aan een persoonlijk verslag te werken. En ook voor haar druppelen de online lessen nu binnen.

Is dit het nieuwe werken, het nieuwe leren? 
Ik sta er eigenlijk versteld van hoe digitaal ik zelf al ben ingesteld. Zonder iemand de hand te schudden heb ik vandaag al heel wat leerzame mensen ontmoet.

De dag begon zoals gewoonlijk met een paar appjes over en weer met mijn achternichtje in Frankrijk. Ik heb haar nog nooit bewust gezien, maar naar aanleiding van een Facebookpost raakten we ooit digitaal in gesprek en we zijn niet meer opgehouden. Elke dag houden 💙Rianne en ik elkaar heel kort van onze beslommeringen op de hoogte. Even een duimpje of pluimpje en we kunnen er weer tegen.

Mijn ochtendritueel met thee en krant is niet leuk meer dus ik zocht mijn heil op facebook en zag dat 💙Lenette van Dongen weer live was. Ik volg haar omdat ze zo ontzettend positief en blij in het leven staat (Doe Wat Je Kan, Doe Dat Met Plezier, En De Rest … pffffffff) Lenette de cabaretière, van wie we al een aantal meesterlijke shows hebben bezocht. Maar ja, geen voorstellingen meer voor haar en nu heeft ze blijkbaar het plan opgevat om elke ochtend om 8 uur live via FB een half uur aanstekelijke blijheid uit te zenden. Join the club, ook op een ander tijdstip! 
Ik was beneden, de rest van het huishouden nog boven, dus ik deed de gordijnen weer dicht, zette mijn telefoon naast de fruitschaal en deed ongegeneerd mee met haar rek-strek- en dansbewegingen! Hoe maf is dat! Maar wel zó leuk dat ik er later op Twitter een berichtje over getetterd heb. En wat denk je: ik kreeg een hartje van Lenette van Dongen terug!

Tijd voor het serieuze werk: om 10 uur startte mijn webinar over Instagram van 💙Willy Valk. Een heel ervaren vrouw die op een zeer toegankelijke manier de werking van social media marketing uitlegt. Ik logde in, meldde me aan en Willy startte met het noemen van een paar namen van ‘aanwezigen’. Ook mijn naam viel en vrij snel daarna kreeg ik een appje van mijn wandelcoach 💙Hester: “Ook bij het webinar van Willy!” Tsss, da’s toevallig, samen in dezelfde klas! De bijgaande foto heb ik als huiswerk op Instagram gezet en later kreeg ik een leuke reactie hierop van Willy.

Na deze les even snel een broodje eten en hoewel we met zijn vieren in huis zijn lunchen we apart. Hier moeten we nog een ritme in zien te vinden. Zoonlief is de enige met een ‘cruciale functie’ en is al vertrokken om weer vakken te gaan vullen voor alle hamsteraars.

Voor mijn rondje was (sorteren-ophangen-vouwen-strijken) heb ik een nieuwe verslaving: podcasts! Momenteel ben ik helemaal weg van de uitzendingen van Omdenken, waarin 💙Berthold Gunster de problemen van een luisteraar moeiteloos wegfilosofeert. Ook zeer geschikt tijdens het ramenlappen overigens.

Aan het eind van de middag krijg ik een nieuwsbrief van 💙Miranda Apeldoorn van ZinVol. Met haar motto ‘Geen goeroegedoe’ en haar ‘Nuchtere ondernemerscoaching’ past ze precies in mijn leefwereld. Ik kijk altijd uit naar haar nuchtere tips en truc’s. Impulsief mail ik haar een bedankje naar aanleiding van een van haar blogs waar ik heel veel aan heb gehad. Een paar uur later krijg ik een heel lief mailtje van haar terug.

Tijdens het koken komt er ineens via Messenger een berichtje binnen. Dat is bijzonder want ik ben niet van Messenger. Ik heb 💙Lyset al maanden niet ‘gesproken’ en dan precies op deze digitale dag duikt ze weer op. Ze zag nu pas mijn berichtje van afgelopen september, maar, ik citeer: “ik geniet echt van je berichtjes op FB!”. Krijg ik toch zomaar een onverwacht compliment! 

Inmiddels heb ik een muisvinger opgelopen van al dat digitale werk en getik op de iPhone (“Mam! Met twee duimen!”) Het was een drukke dag, niet met betaald werk, wel met heel veel fijne mensen die ik eigenlijk niet eens ken.

Sociale onthouding? Het is maar hoe je het bekijkt!

Sociale onthouding
Schuiven naar boven