Meertekst

vertaalt, redigeert, ordent en schrijft technische teksten

Koffie met fratsen

Jullie weten inmiddels vast wel hoe gek ik op koffie ben. Ook nu ik dit typ heb ik weer een heerlijk geurende glazen mok tussen mijn armen staan. Voorzichtig nip ik van de gloeiend hete zwarte vloeistof. Warme aroma’s stijgen op, de cafeïne kickt in. Snel nog een slokje en – tikkerdetik – door.

Koffie en ik: vrienden voor het leven. Behalve die ene keer dan, toen ik in bad lag te bevallen en manlief heel attent aankwam met mijn lievelingsdrank. Op dat moment knalde de geur ervan echter frontaal tegen al mijn zintuigen op en schijn ik geroepen te hebben: “Rot op met die koffie!”

Maar dat was tóen. Verder kan je me er bij wijze van spreken voor wakker maken: verse warme zwarte koffie. ’s Ochtends in bed verheug ik me al op het eerste bakkie dat ik boven de krant ga lezen. Op de golfbaan meen ik vanaf hole 8 de koffie op het clubhuis al te kunnen ruiken en tijdens lange wandelingen gaat er steevast een thermosflesje koffie mee. Ik drink het vooral ’s ochtends, heel incidenteel ‘s middags (gek eigenlijk) en dan volgt er ’s avonds nog een piek in de behoefte. Een liefdevol geserveerd kopje koffie op een terras of na het eten in een restaurant, ik kan er zó van genieten! Met als summum: een Irish- of French coffee in een strandtent aan zee. Za-lig!

Ik drink mijn koffie zwart. Puur. Met niets. Zelfs het schuim dat er vaak bovenop ligt schep ik er liever vanaf. Hiervoor heb ik inderdaad een lepeltje nodig. Maar verder wil ik er graag helemaal niets in. Of bij, aan of op. En nu komen we bij mijn punt van de week, want mag mijn koffie ook een beetje duurzaam, zonder accessoires?

Thuis heb ik speciale koffiecupjes van Ikea. Het weggooien van al die aluminium cupjes begon mij steeds meer tegen te staan. Aluminium is toch een kostbare delfstof en het recyclen ervan lukt mij niet zolang de cupjes niet bij het PMD mogen. Dus ik heb gezocht naar een composteerbaar en drinkbaar alternatief voor in ons Nespressoapparaat. En dat heb ik dus gevonden bij Ikea. Bijkomend voordeel: de cupjes zitten in een gewoon kartonnen doosje gepropt dat zó bij het oud papier kan. Dus geen glossy display met folietje, vol loze ruimte. Ik ben er blij mee.

Tegelijkertijd begon het mij in horecagelegenheden op te vallen dat ik zelfs mijn duidelijk bestelde Zwarte Koffie geserveerd krijg met alles-erop-en-eraan. Ik weet het: dat is hygiënischer dan de gemeenschappelijke melk in een kannetje en suiker in een potje, waar elke strontvlieg en elke snotneus bij kan. Maar ik heb al die losse dingen met melk, suiker, zoetjes en koekjes helemaal niet nodig. Sterker nog, ik baal ervan als ik weer eens gedachteloos zo’n koolhydraatmonstertje naar binnen heb zitten werken of de ongebruikte zakjes heb ondergespat.

Stel je het eens voor: ik bestel koffie, de bediening legt van alles op het schoteltje en ik laat het liggen. Wat doen ze dan met afruimen? Zullen ze zorgvuldig nakijken of alles nog schoon en ongeschonden is? Vervolgens de melkcupjes bij de melkcupjes terugleggen, het lepeltje bij de lepeltjes, de suikersticks bij de suikersticks, de zoetjes bij de zoetjes, de rietsuiker bij de rietsuiker, de koekjes bij de koekjes en het chocolaatje bij de chocolaatjes?

Of zullen ze alles in een keer omkieperen boven de vuilnisbak? Ik vrees het laatste. Lekker milieuvriendelijk. Maar ja; oppakken, controleren, sorteren en aan de volgenden serveren is corona-technisch ook niet verstandig.

Dus wat wil ik: zwarte koffie zonder overbodige accessoires. En dat vraag ik tegenwoordig steeds vaker, mits ik een aardige ober of serveerster tref die me wel ontvankelijk lijkt voor mijn verzoek en die niet meteen wegrent na de laatste tik op de bestelcomputer. En dan nog gaat het vaak fout: de meewarig opgenomen bestelling wordt gebracht door iemand anders, compleet met suiker, melk en een koekje. Maar ik zet door. Op de golfclub krijg ik mijn koffie inmiddels vaak zonder koekje!

Ik weet het, het is niet het grootste milieu- of coronaprobleem dat we momenteel hebben, maar alle kleine beetjes helpen, toch? Of ben ik de enige die er zo over denkt? Ik ben nog steeds op zoek naar een vriendelijke maar duidelijke manier om mijn bestelling over te brengen. Milieuvriendelijke-koffie? Kale koffie? Koffie-met-niets? Koffie-zonder-accessoires? Koffie-met-een-leeg-schoteltje? Koffie-met-alleen-een-glimlach?

Mochten jullie iemand kennen met een (bij-)baan in de horeca, praat hier dan eens over? Help mij om op een heel eenvoudige manier het verspillen van koffieaccessoires te verminderen. Een serieus luisterend oor zou al veel helpen! En misschien wordt het dan ooit nog heel normaal dat men bij een bestelde koffie vraagt “En wilt u daar misschien suiker, melk of een koekje bij?” Hoe mooi zou dat zijn….

#weekbreak #koffie #koffieaccessoires #verspillingsvrij #suiker #melk #koekje

Koffie met fratsen
Schuiven naar boven