Buienradar

Volgens mij word ik nu een beetje erg afhankelijk van bepaalde apps.

Ik noem bijvoorbeeld die voor het weer. Niet onbelangrijk als je een dagje dierentuin met de familie hebt gepland. Of een vriendinnendagje in de tuinen van Paleis Soestdijk, mét schaapskudde. Of een rondje golfen met de dames.

Na al die zomerse dagen en hittegolven is het moeilijk voor te stellen dat een dagje uit in het water kan vallen. Dagen tevoren check ik mijn ‘Weer’-app, hoewel ik weet dat die icoontjes met een zonnetje, een wolkje en een buitje nogal eens van plaats zullen veranderen. Op de dag zelf swipe ik krampachtig door de eerste regel waarin de verwachting van uur tot uur uit de doeken wordt gedaan. Redden we het net wel of net niet?

Onder het motto ‘Wer das Wetter scheut kommt niemals weit’ gaan we natuurlijk gewoon op pad. ‘Gott macht das Wetter und die Menschen den Kalender’, nietwaar?

Terwijl de eerste dikke druppels en paraplu’s zich melden en wij in de rij bij de bootjes / onder de bomen bij de schapen / midden op de golfbaan staan, laat die andere app, Buienalarm, pesterig zien dat we ons aanstellen omdat het nu toch echt droog is.

Én hij laat vervolgens zien welke plensbui er te wachten staat. Want er kómt me toch een bui aan, zo’n hele hoge dikke blauwe piek op het schermpje …
– O echt? Op mijn app blijft het droog.
– Hoezo? Laat zien? Welke app gebruik jij dan?
– Buienradar, da’s een andere dan Buienalarm.
– Maar Buienalarm heeft ook radarbeelden en dáárop zie je dat (…)

Gek word ik ervan. Net zo lang apps vergelijken tot je op het gewenste weerbeeld stuit. En als je mazzel hebt is het tegen die tijd gewoon weer droog. En na regen komt zonneschijn, dat weet iedereen.

Waarom vertrouwen we eigenlijk niet vaker op ons eigen boerenverstand? Gewoon kijken naar de wolken, de wind en de temperatuur levert ook een schat aan informatie op; bloemkoolwolken produceren neerslag, windveren houden een weersverslechtering in, avondrood brengt regen in de sloot en onweerswolken verplaatsen zich tegen de windrichting in. En met volle maan slaat het weer waarschijnlijk om. Makkelijk toch.

De allerbeste voorspelling kwam deze week echter van onze golfleraar. Wij dames vertrouwden allemaal op onze eigen apps en waren ‘s zomers gekleed, met een plu mee voor de eventuele eerste middagspetters. De leraar verscheen echter stormvast op de baan, met een enorme paraplu. Want hij wist dat hij met deze dames op pad ging en dat betekent al vanaf het vorige seizoen: regen. Ongelofelijk balen hoe snel hij gelijk kreeg!

Ik kijk ook regelmatig op ‘Zoek mijn iPhone’. Soms met dramatische conclusies, maar daarover later meer want dat is ook weer een heel verhaal geworden. 😱

En nou vraag ik me eigenlijk af: laten jullie je soms ook zo door apps (mis)leiden? En welke apps zijn dat?

#weekbreak #apps #buienradar #buienalarm #weer

Buienradar
Schuiven naar boven