Meertekst

vertaalt, redigeert, ordent en schrijft technische teksten

Meertekst à la carte

Ik zat nogal zenuwachtig bij de orthodontist te wachten. Uit verveling keek ik naar het grote scherm waarop de scene werd vertoond van de tandarts en het beugelmonster uit Finding Nemo. Daarna volgden professionele foto’s van alle medewerkers en een vette waarschuwing dat de facturering was uitbesteed. Met in koeienletters de mededeling dat je je factuur ‘te alle tijden’ kan inzien op de website. Te alle tijden? Te alle tijdeN?

Het is zo’n uitdrukking die heel vaak wordt gebruikt om lekker officieel te doen. Helaas wordt deze vrijwel nooit correct geschreven, let maar eens op, en daarom verklap ik het hier voor eens en altijd: het moet te allen tijde met slechts één n zijn, in het midden.

En heb ik dat tegen de ortho gezegd? Nee, dat durfde ik niet want ik moest nog in de stoel. En ach, waarschijnlijk ben ik de enige die zich hier aan stoort.

Afgelopen weekend in dierenpark Amersfoort dan. We stonden helemaal achterin het park lekker bij de aapjes te kijken die zich op een eiland vermaakten. Om het eiland heen zwommen dikke hongerige koikarpers. Hun bekkies klapten hoopvol open en dicht. Helaas stonden er aan de kant bordjes met de duidelijke instructie ‘Niet voeren’. Dit werd echter gevolgd door een tekst met een dusdanig kromme verwijzing dat er juist stond dat ‘Niet voeren’ slecht is voor de dieren! Dat is logisch, toch? Helemaal in verwarring gebracht liepen we verder.

En heb ik dat tegen de dierentuin gezegd? Nee, dat durfde ik niet. En ach, waarschijnlijk ben ik, samen met manlief, de enige die zich hieraan stoort.

Gisteren; een artikel in de krant over de vondst van mammoetresten in Terneuzen. Het was een kort berichtje, slechts 2 zinnen. De eerste zin luidde: ‘Bij een opgraving in Terneuzen zijn resten gevonden van een wolharige neushoorn, een mammoet, een oerpaard, een steppewisent en een uitgestorven walvissoort gevonden.’ Twee keer gevonden is beetje slordig wel, he?

En heb ik dat tegen de krant gezegd? Nee, dat leek me de moeite niet. En ach, waarschijnlijk ben ik, samen met een jeugdvriend die dergelijke misstanden vaak wél even twittert, de enige die zich hieraan stoort. Toch heb ik er gister in een balorige bui melding van gemaakt op mijn social media. Want ergens is het ook een soort van reclame: het toont het belang van een goede corrector aan. Overigens was ik erg gecharmeerd van de volgende reactie op Facebook: “Als ik het dan wil analyseren ben ik blij te vernemen dat de mammoet en de wolharige neushoorn NIET zijn uitgestorven.” Heel scherp!

Van Terneuzen is het maar een kleine stap naar het ringdorp Dreischor op Schouwen-Duiveland. Daar zaten we onlangs bij een oergezellig koffiehuisje te genieten van het uitzicht op de kerk, een kop koffie en huisgemaakte lekkernijen. Achter ons stond een bordje met wat er zoal te koop was en enkele gerechten klonken me als een nagel over datzelfde krijtbord in de oren. Ik geef het toe: de tosti’s heb ik opgezocht en dat is blijkbaar goed gespeld. Maar salade’s met ’s en pannekoeken zonder n kunnen echt niet.

En heb ik dat tegen die aardige vrouw gezegd? Nee, dat durfde ik niet. En ach, waarschijnlijk ben ik, samen met dochterlief, de enige die zich hieraan stoort.

Vervolgens ging het rechtstreeks naar wijnhoeve en proeflokaal De Kleine Schorre. Een uitstekend adres voor heerlijke Nederlandse wijnen en smakelijke streekgerechten. Echt smullen! De menukaart staat vol heerlijkheden – en jammer genoeg ook vol foutjes.

En heb ik dat tegen de bedrijfsleiding gezegd? Nee, dat durfde ik niet. En ach, waarschijnlijk ben ik, samen met de rest van het gezin, de enige die zich hieraan stoort.

Toch zit het me niet lekker. Zo’n premium gelegenheid, die zelfs topwijnen levert aan de businessclass van KLM, die moet toch een foutloze kaart hebben? Is er dan niemand die met een deskundige en onbevangen blik de drukproeven naleest?

Onze heerlijke vakantie zat echter vol van dit soort gebeunhaasde menukaarten en na een paar glazen wijn rijpt bij ons een vet plan: wij gaan een nieuwe bedrijfstak opzetten. Een speciale correctieservice voor horeca, musea en recreatie.

De naam hebben we al: Meertekst à la carte.
Zegt het voort en stuur je tips naar mij door!

Meertekst à la carte
Schuiven naar boven